Monday, December 18, 2006

Tideland



Just entered the top 10 of my favorite movies ever.

Regia: Terry Gilliam ( Fear and Loathing at Las Vegas ( Johnny Depp, Benicio del Toro) , 12 Monkeys, Brazil)

Starring: Jeff Bridges, Jodelle Ferland


Inocenta unui copil fata-n fata cu Sodoma & Gomora, refugiul in universul fantastico-imaginar al copilariei, animat de personaje fascinante ( I wonder what Freud has to say about it...) that is ..Tideland.
O lume imaculata colorata doar de exuberanta, bucurie, curiozitate, si de o galerie originala de personaje : capetele a 4 papusi (intre care Mistique, Sateen Lips) , o veverita si un licurici.
Jeliza Rose (dupa celebra melodie Wild Rose) este fructul iubirii a doi toxicomani, carora le serveste drept bucatar al dozei zilnice. Dexteritate demna de invidiat. Mama, caricatura lui Courtney Love, moare in urma unei supradoze, in spasme teribile. In urma decesului, tatal, (Jeff Bridges), un Dude roker ratat, continuu delirant, o ia pe micuta si pleaca intr-o calatorie la tara, la casa copilariei sale, pe care o gaseste insa decripita. La intrare, Dude-ul se aseaza pe un fotoliu putrezit, paraginit si da drumul la radio. Aici il gasim pe tot parcursul filmului, neclintit, ascultand absent povestirile Jelizei. In tot acest timp, Jeliza descopera imprejurimile. Mai interesanti decat peisajul sunt cei doi vecini, caricatural conturati si ei: doi frati, Dell, o Miss Havisham psihopata, si fratele ei, Dickens, un oligofren pasionat de misterele subacvatice. ( In mod sigur, Terry are o combinatie cu Dickens, scriitorul. Un barter de popularitate?)
Nota 10 pentru :
  • Jodelle Federland (Jeliza), care aminteste , in prestatie - evident- de Shirley Temple. Sa speram ca J. nu se va opri aici.
  • personaje ( Jeliza, Mama, tata, Dell, Dickens)
  • cadre, imagini, peisaje, muzici si faze
  • Scenariu (Mitch Cullin, cartea cu acelasi nume)

No comments: